Thanatopraxie

Thanatopraxie is sinds 2010 toegestaan in Nederland. Thanatopraxie is een lichte vorm van balseming die er voor zorgt dat het ontbindingsproces tijdelijk wordt stilgezet. De overledene wordt voor de duur van tien dagen geconserveerd. Het bloed en andere lichaamsvochten (zoals urine ed.) worden uit het lichaam gehaald, waardoor de kans op vochtverlies en/of nare geuren gereduceerd wordt tot nul.

Tijdens de behandeling wordt balsemvloeistof in de bloedbaan van de overledene gebracht.  De overledene kan tot het moment van de uitvaart worden opgebaard, zonder koeling en bij kamertemperatuur. De behandeling duur 2 à 3 uur en kan bij u thuis of in het uitvaartcentrum plaatsvinden.

Het zien van de overledene tijdens het laatste afscheid is voor veel mensen een belangrijk onderdeel in het rouwproces. De typische donkere vlekken verdwijnen en de huid krijgt een normale kleur, waardoor de overledene weer een natuurlijke uitstraling krijgt.

Een behandeling hoeft niet onmiddellijk plaats te vinden na overlijden Het is zelfs beter om het lichaam even met rust te laten en de behandeling een aantal uren of zelfs een dag later uit te voeren. In de tussentijd hoeft er niet gekoeld te worden. Thanatopraxie wordt uitgevoerd door een gediplomeerd thanatopracteur. Thanatopraxie kan zowel bij volwassenen als baby’s en kinderen toegepast worden.