Dementie

Dementievriendelijke uitvaartzorg

De emotie blijft

Door persoonlijke ervaringen en tijdens de opleiding tot dementievriendelijke uitvaartverzorger, werd mij duidelijk dat bij mensen met dementie het gevoel en de emotie het langste aanwezig blijft. Als een geliefde overlijdt, voelen zij het verdriet en de pijn net als ieder ander. Vandaar dat ik in het bijzonder naar iemands mogelijkheden kijk in plaats van wat iemand niet meer kan. 

Hoe waardevol is het om de mensen met dementie de betrekken bij het afscheid en hiervoor de rust en tijd te nemen. Bijvoorbeeld door de mensen met dementie mee te nemen naar de overledene, foto’s te maken, naar muziek te luisteren, een uitvaart in een kleine, huiselijke omgeving te organiseren, kleding uit laten zoeken of een bloem in de hand te geven en benoemen dat hij/zij dit op de kist mag leggen. Als de mensen met dementie niet betrokken worden bij het afscheid, ontneem je hen het recht van het rouwen.

Voor de mensen met dementie heb ik een boekje samengesteld met geheugenplaatjes. Op deze manier ben ik luisterend aanwezig en betrek ik in alle rust de mensen met dementie bij het afscheid.

Mocht u twijfels hebben of het in uw situatie wel of niet kan om uw dierbare met dementie te betrekken bij het afscheid, neem dan contact met mij op. Ik bekijk graag samen met u wat de mogelijkheden zijn.

Samen ervaren = samen verder